سازمان برنامه و بودجه در پذیرفتن افزایش پرداختی پرستاران مقاومت می‌کند

اعتراضات پرستاران در چندین استان کشور از جمله فارس و خوزستان دوباره شدت گرفته است. این اعتراضات به دلیل عدم تحقق مطالبات پرستاران، از جمله افزایش حقوق ثابت و بهبود شرایط کاری، ادامه دارد. مسئولان حوزه بهداشت و درمان در تلاشند تا با ارائه وعده‌هایی درباره پرداخت معوقات و افزایش اضافه‌کار، این بحران را مدیریت کنند، اما کارشناسان می‌گویند تا زمانی که دیدگاه هزینه‌ای به سلامت تغییر نکند، این مشکلات ادامه خواهد داشت.

سازمان برنامه و بودجه در پذیرفتن افزایش پرداختی پرستاران مقاومت می‌کند

به گزارش سلامت نیوز به نقل از تجارت نیوز، مسئولان شرایط سخت پرستاری را درک نمی‌کنند. این شغل پراسترس و پرخطر است و فرد را دچار خستگی فیزیکی و روانی می‌کند. پرستاران در بخش‌هایی از کشور هنوز در اعتصاب‌اند و این مساله بسیار جدی است.

چند روزی می‌شود که دوباره اعتراضات پرستاران در چند شهر شروع شده است. در این بین مسئولان حوزه بهداشت و درمان و معاونت پرستاری سعی دارند با انتشار اخباری درباره انجام تعهدات دولت به جامعه پرستاری غائله را ختم به خیر کنند اما…

از همان روزهای پایانی شهریورماه سال جاری که مساله اعتصاب و اعتراض پرستاران آغاز شد، آنها اعلام کردند مطالبات‌شان تنها نباید به پرداخت اضافه‌کار و معوقات محدود شود. اما حالا مساله اینجاست که حتی افزایش اضافه‌کار پرستاران نیز هنوز اجرایی نشده و معلوم نیست محول کردن منبع پرداخت اضافه‌کار از درآمدهای اختصاصی بیمارستان‌ها به منابع عمومی آیا به نفع پرستاران خواهد بود یا به ضرر آنها.

اما اگر بخواهیم مساله را ریشه‌ای بررسی کنیم، مسئولان باید قبل از هر چیز باور کنند که وضعیت بهداشت و درمان در هیچ زمینه‌ای مناسب نیست. میزان رضایت‌مندی در بین کادر درمان بسیار پایین است و همین سبب می‌شود کیفیت خدمات نیز به طرز قابل ملاحظه‌ای پایین آید و به تبع آن میزان رضایت‌مندی مردم نیز از خدماتی که دریافت می‌کنند به‌شدت کاهش یابد، و این نارضایتی‌ها معلوم نیست تا کجا قرار است پیش برود و مسئولان به آن بی‌اعتنا باشند.

معمولاً تامین پرداختی اضافه‌کار پرستاران باید از منابع عمومی باشد/ تامین پرداختی اضافه‌کار از بودجه‌ اختصاصی بیمارستان‌ها رفع تکلیف از دولت است

محمد شریفی‌مقدم، دبیر کل خانه پرستار، درباره‌ تامین پرداختی اضافه‌کار از منابع عمومی توضیح می‌دهد: «در گام اول رسیدگی به وضعیت پرستاران پرداختی اضافه‌کار افزایش یافته که البته کافی نیست و باید به حدی باشد که پرستاران را به انجام کار ترغیب کند و انجام کار برایشان از نظر اقتصادی مقرون‌به‌صرفه باشد. تامین پرداختی اضافه‌کار از بودجه‌ اختصاصی بیمارستان‌ها رفع تکلیف از دولت است و سبب می‌شود شاهد معوقات بسیار در پرداخت باشیم. ارقام پرداختی کنونی مورد قبول پرستاران نیست و حواله کردن تامین آن به درآمد اختصاصی بیمارستان‌ها، پرداخت آن را دشوار می‌کند.»

رقم کنونی پرداختی اضافه‌کار پرستاران جذابیت لازم را ندارد/ سازمان برنامه و بودجه در پذیرفتن افزایش پرداختی پرستاران مقاومت می‌کند

او می‌افزاید: « کشور با کمبود پرستار مواجه است؛ جذب کم نیروی جدید و ناتوانی در حفظ نیروهای جذب‌شده این حالت را به‌ وجود آورده است. حقوق پایین باعث می‌شود پرستاری را رها کنند، تغییر شغل بدهند یا مهاجرت کنند. افزایش رقم پرداختی اضافه‌کاری (اگرچه این مقدار کافی نیست) می‌تواند نشانگر پیگیری وزارت بهداشت و دنبال کردن مطالبات باشد. سازمان برنامه و بودجه در پذیرفتن افزایش پرداختی مقاومت می‌کند که نشان می‌دهد درک مناسبی از ماهیت شغل پرستاری ندارد.»

دبیر کل خانه پرستار می‌گوید: «رقم پیشنهادی برای اضافه‌کار بیشتر از صدهزار تومان بود که البته محقق نشد. زندگی پرستاران هر روز سخت‌تر از قبل می‌شود چراکه هزینه‌ها بالا می‌روند و با حقوق دریافتی تناسبی ندارند و قدرت خرید کاهش می‌یابد. نتیجه این است که مهاجرت یا روی آوردن به مشاغل دیگر را مد نظر قرار می‌دهند به‌خصوص که به دلیل دست‌وپنجه نرم کردن با سختی‌های شغل پرستاری در بقیه‌ شغل‌ها هم خوب عمل می‌کنند.»

مطالبات پرستاران نباید به اضافه‌کار تقلیل داده شود

محمد شریفی مقدم ادامه می‌دهد: «به مطالبات جامعه‌ پرستاری پاسخی داده نشده است. پرستاران هنوز در استان‌های فارس و کهگیلویه و بویراحمد و… در حال اعتراض و بیان مطالبات‌شان هستند. پرستاران خوزستان هم به اعتراض پیوسته‌اند. یکی از مطالبات اصلی جامعه پرستاری افزایش حقوق ثابت است. الان که بودجه‌ریزی در جریان است جامعه پرستاری انتظار دارد مجموعه دولت به‌ویژه سازمان برنامه و بودجه که مخالف افزایش هستند و وزارت بهداشت و هیات دولت و مجلس به افزایش حقوق توجه کنند تا پرستاران به حقوق ثابت بیشتر در سال آینده امیدوار شوند.»

او توضیح می‌دهد: «این مطالبه‌ اصلی جامعه پرستاری است و هنوز مشخص نیست مبلغ پیشنهادی وزارت بهداشت چیست. بر مبنای قانون برای مشاغل خاص باید تا ضریب سه در نظر بگیرند، برای پرستاران این ضریب ۰.۴ است که بسیار ناچیز است. پس یکی دیگر از خواسته‌های اصلی جامعه‌ پرستاری این است که ضریب مناسبی برایشان لحاظ شود. مطالبه‌ دیگر هم حقوق متغیر است که با واقعی کردن قانون پرستاری انجام می‌شود.»

بی‌توجهی به خواسته پرستاران به مردم آسیب می‌زند

شریفی‌مقدم درباره‌ اعتصاب پرستاران برای تحقق مطالبات می‌گوید: «مسئولان شرایط سخت پرستاری را درک نمی‌کنند. این شغل پراسترس و پرخطر است و فرد را دچار خستگی فیزیکی و روانی می‌کند. البته به نظر می‌رسد وزارت بهداشت متوجه شرایط شده است و وجود مشکلات را قبول کرده. پرستاران در بخش‌هایی از کشور هنوز در اعتصاب‌اند و این مساله بسیار جدی است. اگر به مشکلات پرستارها رسیدگی نشود، مردم آسیب می‌بینند. انتظار می‌رود در بودجه‌ جدید، وضعیت فوق‌العاده خاص و تعرفه‌گذاری صحیح تعیین شود.»

دیدگاه هزینه‌ای به مساله‌ سلامت وضعیت را به بحران کشانده است

دبیرکل خانه پرستار در ادامه اظهار می‌کند: «علت ریشه‌ای چالش‌های حوزه‌ پرستاری طرز تفکر دولتمردان و سیاست‌گذاران است که فکر می‌کنند بار مالی حل مشکل پرستاران افزایش هزینه است. این تفکر که سال‌هاست بر نظام سلامت حاکم است وضعیت کنونی را رقم زده است. ناکارآمدی وضعیت فعلی به دلیل این است که سیاست‌گذاران و تصمیم‌گیرندگان خصوصاً در بحث اقتصادی مشکل را قبول نکرده‌اند؛ ناکارآمدی وزارت و ناکارآمدی سیستم ساختاری است و دیدگاه هزینه‌ای به مساله‌ سلامت وضعیت را به بحران کشانده است.»

او در پایان می‌گوید: «نتیجه‌ این وضعیت آسیب دیدن مردم و خسارت دیدن کشور است. در بحث سلامت نگاه امتدادی و رسوب‌گرفته‌ای رواج دارد که با دنیا متفاوت است. در دنیا به پرستاری و به طور کلی حوزه‌ سلامت این‌گونه نگاه نمی‌شود. امیدواریم حضور شخصی مثل آقای پزشکیان که به سبب پزشک بودن با مشکلات نظام سلامت آشناست، وضعیت بهبود یابد و نگاه هزینه‌ای برداشته شود. در دنیا سلامت، سرمایه تلقی می‌شود. برای تامین سلامت مردم، نیروی بهداشتی و درمانی باید تامین باشد و در غیر این‌ صورت آسیب‌های وارده حتی رشد اقتصادی را نیز دچار مشکل می‌کند.»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *