چه راهی برای اخذ مدرک دندانسازی هست؟

علاقه مندان می توانند به دو روش آکادمیک و تجربی به این رشته وارد شوند. در روش اول، متقاضیان بایستی همراه با سایر داوطلبان در کنکور سراسری شرکت نموده و در صورت کسب رتبه مجاز، دوره دو ساله تحصیلی را گذرانده و مدرک کردانی را کسب کنند.

چه راهی برای اخذ مدرک دندانسازی هست؟

دندانساز تجربی کیست؟

‌تکنسین تجربی لابراتواری دندان به شخصی گفته می‌شود که بر اساس قانون تعیین وضع شغلی دندانسازان تجربی مصوب ۱۳۶۴٫۲٫۲۲ مجلس شورای‌اسلامی و برابر این آیین‌نامه در امتحانات پیش‌بینی شده در قانون شرکت نموده و از عهده امتحانات مذکور برآمده و مدرک تکنیسین تجربی لابراتواری دندان راجهت اشتغال در لابراتوار دندان (‌کارگاه دندانسازی) دریافت نماید.

‌تبصره:لابراتوار دندان (‌کارگاه دندانسازی) به واحدی اطلاق می‌شود که در آنجا بنا به درخواست اشخاص ذیصلاح قانونی در امر دندانپزشکی و در حدود صلاحیتشان،‌ انواع پروتزهای دندانی (‌دندانهای مصنوعی جایگزین شونده) ساخته می‌شود به طوری که مسئول و کارکنان کارگاه مجاز به مواجهه و تماس مستقیم با بیماران‌دهان و دندان نمی‌باشند.

نحوه اخذ مدرک رشته دندانسازی دانشگاهی

دوره آموزشی ساخت پروتزهای دندانی یا دندانسازی در دو سطح «کاردانی» و «کارشناسی» در دانشکده های دندان پزشکی کشور ارائه می شود. برای گذراندن هریک از این دوره ها، پذیرش در کنکور سراسری و کسب حد نصاب لازم برای رشته و دانشکده ضرورت دارد.

زمان ثبت نام دوره دندانسازی در این روش، همزمان با نام نویسی کنکور سراسری می باشد و فرقی با بقیه متقاضیان ندارند. همچنین، در زمان انتخاب رشته نیز می توان از میان رشته های موجود، کاردانی تکنسین پروتز دندانی را انتخاب نمایید. البته حوزه کاری آن ها تفاوتی با دندانسازان تجربی نداشته و بایستی در لابراتور مشغول به کار شوند.

گذراندن این رشته نیز مانند سایر رشته ها به روشنی در دفترچه آزمون سراسری ورود به دانشگاه ها مشخص شده که در صورت قبولی در کنکور و گذراندن دوره دو یا چهارساله تحصیلی می توانید وارد بازار کار دندانسازی شوید. مهم ترین دانشگاه های ایران که این رشته را ارائه می دهند عبارتند از تهران، گرگان، تبریز، یزد، سبزوار، اصفهان و دانشگاه آزاد تهران

هدف این رشته تربیت متخصصان موردنیاز لابراتوارهای دندان پزشکی مراکز آموزشی، درمانی دولتی و خصوصی است. با توجه به توانمندی‌هایی که تحصیل کرده ی این رشته در طی دوره تحصیل کسب می‌کند، به راحتی می‌تواند در بازار کار جذب شود. فارغ‌التحصیلان این رشته می‌توانند هم به صورت مستقل اقدام به تأسیس لابراتور کنند و هم در مراکز دندان پزشکی فعالیت کنند.

هر دندان پزشک عمومی یا ارتودنتسیت برای ساخت دندان مصنوعی یا دستگاه های ارتودنسی نیاز به همکاری یک تکنیسین پروتزهای دندانی دارد.این رشته یکی از پر درآمد ترین رشته های تحصیلی، بخصوص در کشور هایی مثل ترکیه، کشورهای آسیای مرکزی و کشورهای اروپایی است.

در ایران رشته دانشگاهی «ساخت پروتزهای دندانی» به دلیل نوپا بودن کمی ناشناخته است و همچنین حضور جمعیت زیادی از افراد تجربی و فاقد تحصیلات دانشگاهی که در این حوزه -عمدتا به صورت غیرمجاز- به کار مشغول هستند، موجب عدم توجه کافی به این رشته شده ولی در کشورهای پیشرفته، دندانسازی جایگاه ویژه ای دارد. هزینه ی تحصیل این رشته در برخی دانشگاه های اروپا حتی از رشته ی دندان پزشکی نیز بیشتر است و جزء رشته های لوکس محسوب می شود. امکان ادامه ی تحصیل بعد از کارشناسی نیز برای این رشته در بسیاری از کشورها وجود دارد. یکی از گرایش های این رشته برای ادامه تحصیل، رشته ی «دکترای مواد دندانی» است که به عنوان مثال در ترکیه وجود دارد.

نحوه اخذ مدرک رشته دندانسازی تجربی

روش دیگر برای برای اخذ مدرک دندانسازی ، تربیت دندانساز به صورت تجربی می باشد که از سال ها پیش نیز رواج داشته. در حال حاضر برای ثبت نام دوره دندانسازی تجربی می توان به آموزشگاه های آزاد که این دوره ها را برگزار می کنند ، مراجعه نمود.

افرادی که پس از ثبت نام دوره دندانسازی و گذراندن دوره توانسته اند، مدرک این دوره ها را کسب می کنند، می توانند آموزشگاه یا لابراتور پروتزهای دندانی تاسیس نمایند. البته این در صورتی است که علاوه بر برخورداری از صلاحیت برگزاری دوره دندانسازی در یکی از گروه های زیر جای داشته باشند.

شرایط دوره دندانسازی تجربی

افرادی که قصد ثبت نام و اشتغال در دوره دندانسازی تجربی را دارند، بایستی از یک سری شراط عمومی و اختصاصی برخوردار باشند. البته شرایط دوره دندانسازی به دو بخش عمومی و اختصاصی تقسیم بندی می شوند که به شرح زیر می باشند.

  • داشتن تابعیت ایرانی
  • معتقدم دین مبین اسلام یا یکی از ادیان ذکر شده در قانون اساسی
  • عدم اعتیاد به مواد مخدر یا روانگردان ها
  • داشتن سلامت جسمی و روحی جهت انجام امور مربوط به شغل دندانسازی
  • برخورداری از حداقل مزرک پایان دوره متوسطه اول یا متوسطه دوم نظام قدیم
  • برخورداری از گواهینامه پایان خدمت یا معافیت دائم از خدمت وظیفه عمومی
  • سوء پیشینه کیفری به تایید مراجع ذیصلاح
  • داشتن حداقل ۵ سال سابقه اشتغال در شغل دندانسازی بر اساس تایید سازمان منطقه‌ای بهداری استان و یا حکم استخدامی مربوط به شاغلین بخش دولتی.

ورود به دوره دندانسازی بدون کنکور

برای افرادی که به هر دلیلی امکان ثبت نام کنکور دوره دندانسازی و قبولی در آن را ندارند، این امکان وجود دارد که بدون آزمون به تعداد معدودی از دانشگاه ها وارد شوند. البته برای این امر می توانید از دیگر شاخه های مرتبط با این رشته اع از تکنولوژی رادیولویی دهان، فک و صورت، و تکنسین سلامت دهان بهره ببرید.

از این رو، امکان ورود به دوره های روزانه بدون کنکور دندان سازی وجود ندارد.

اما چنانچه در هر کدام از شاخه های ذکر شده قصد نام نویسی داشته باشید، لازم است که حتما از شرایط دوره دندانسازی نیز برخوردار باشد. مهم ترین این شرایط به معدل کتبی دیپلم شما و داشتن حداقل و حداکثر شرایط سنی مربوط می شود.

دوره های دندانسازی جهاد دانشگاهی

امروزه، جهاد دانشگاهی در حال برگزاری دوره های متفاوت بوده که یکی از آنها دوره دندانسازی جهاد دانشگاهی است. برای شرکت در این دوره باید هزینه ای پرداخت شود و بعد از گذراندن آن احتمال آنکه بتوانید مشغول به کار شوید وجود خواهد داشت.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *